Skip to main content
Guests homeSustainability home
Mccourtney Hall
McCourtney Hall

Anchoring this new quad on its east side is the state-of-the-art, 220,000 square foot McCourtney Hall of Molecular Science and Engineering.

A LEED Gold certified building, McCourtney Hall, located on the east side of the Notre Dame campus near Hesburgh Library, is a 220,000-square-foot building underwritten by a $35 million gift from the McCourtneys.
Recycling

With the goal of earning LEED Gold certification, the architects implemented sustainable building practices from concept to completion, sourcing 33 percent of the building materials from the local region and using more than 32 percent of materials with recycled content.

The University repurposed 5,954 tons of asphalt millings, and diverted 108 tons of paper and cardboard from landfills.

Construction
The daily operation of McCourtney Hall conserves energy and water. Throughout the interior and exterior of the building, LED lighting decreases the amount of electricity used, while occupancy sensors in the interior spaces reduce lighting power density, conserve the amount of airflow and reduce reheat energy. Notably, a heat recovery system moves heat from the exhaust air to the supply air during the winter months, and from the supply air to the exhaust air in the summer months, which reduces the consumption of chilled water and steam. Similarly, a heat recovery chiller moves heat from the chilled water return to the heating water supply, which also reduces the consumption of chilled water and steam. With high-efficiency fixtures and sensor metered lavatory faucets, the facility uses 37 percent less water than the standard new facility.